piątek, 5 września 2014

Makaron hawajski

Jakby nie patrzeć lato dobiega końca. W powietrzu czuć już jesień. W związku z tym pomyślałam, ze to dobry czas na danie przesiąknięte smakiem słonecznego ananasa. Makaron na tysiąc sposobów to na pewno to co będzie się często pojawiało we wpisach kulinarnych.
Dziś propozycja dla tych, którzy lubią słodsze dania czyli makaron na żółto po mojemu :).





Makaron hawajski (przepis na 2 porcje) - 1 porcja ok. 480kcal

100g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
0,5 cukinii
0,5 szklanki kukurydzy z puszki
0,5 czerwonej cebuli
4-5 plastrów ananasa z puszki
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka curry
sól
olej rzepakowy
1 jajko
0,5 szklanki soku z ananasa z puszki


Na patelni lekko podsmażamy ananasa pokrojonego na 8 cząsteczek. Zdejmujemy go z patelni i podsmażamy cukinie pokrojoną w półksiężyce i cebulę pokrojoną w piórka. Gdy zacznie mięknąć dodajemy kukurydze. Zdejmujemy wszystko z patelni i podsmażamy kurczaka doprawionego curry i odrobiną soli. Na patelnie nalewamy pół soku z puszki, żeby kurczak nabrał słodkawego smaku. Smażymy dopóki sok nie odparuje. Dodajemy wcześniej ugotowany makaron, dolewamy odrobinę soku i ponownie smażymy, aż odparuje. Wbijamy jajko, mieszamy i pilnujemy, żeby za bardzo się nie ścięło. Na patelnie ponownie wrzucamy cukinie, cebule i kukurydze. Wszystko mieszamy i nakładamy na talerze. Danie ozdabiamy podsmażonym wcześniej ananasem.


Smacznego!

P.s. Wracam na dobre i mam nadzieję, że w końcu usystematyzuję dodawanie postów :). Planuję także małe zmiany wizualne na blogu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz