wtorek, 30 grudnia 2014

Fit impreza

Odwieczny dylemat zdrowo żywiących się polega na tym, że na większości imprez nigdy nie mogą znaleźć dla siebie nic do przekąszenia.
Polskie stoły aż uginają się pod tonami jedzenia. Jedzenia niezdrowego, pełnego cholesterolu, pustych i zbędnych kalorii.
Prezentuję Wam kilka prostych przekąsek, które spokojnie mogą zagościć na sylwestrowym spotkaniu ze znajomymi.


1. Rzodkiewki z ziołowym serkiem typu Almette, Twój Smak, Turek.



Oczywiście na rzodkiewkach można położyć cokolwiek wedle uznania - pastę z makreli, inny serek typu almette, domowy twarożek ze szczypiorkiem...

2. Koreczki



Tutaj dowolność jest jeszcze większa, a kombinacji nie ma końca! Ja użyłam kurczaka w curry, sera typu feta, ananasa z puszki i czerwonej papryki. Świetnie sprawdzą się też ogórek kiszony/korniszony, oliwki, ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu, mozzarella... Cokolwiek co lubicie :). Fajne są także kombinacje deserowe z owoców!

3. Marchewkowe kąski z dipem tzatziki



Tzatziki to popularny sos w Grecji. Jogurt, który jest jego bazą jest dosyć tłusty, dlatego ja przygotowałam odchudzoną wersje sosu. Tzatziki sprawdza się w zasadzie do wszystkiego, ale najlepiej smakuję z daniami grillowanymi.

Tzatziki:
150g jogurtu 1,5-2%
0,5 ogórka szklarniowego (lub 2 świeże gruntowe)
2-3 ząbki czosnku
Pieprz, sól

Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odlewamy wodę i solimy. Zostawiamy na 10-15min. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu. Odlewamy wodę, która wytrąciła się z ogórków i dokładamy je do jogurtu. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 


4. Roladki z szynki drobiowej



Mój zdecydowany faworyt! Przekąska idealna - lekka, smaczna, efektowna i szybka! Świetnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole w zastępstwie szynki w galarecie ;).

Składniki:

Ogórek
Szynka drobiowa lub z indyka w plastrach
Szczypiorek
Rzodkiewki
Jogurt naturalny 1,5-2%
Pieprz ziołowy
Sól


Nadzienie: siekamy rzodkiewki, rozdrabniamy twaróg - mieszamy razem z jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Plasterki szynki smarujemy twarożkiem kładziemy pokrojonego w słupek ogórka i zwijamy roladkę. Na końcu przewiązujemy ją szczypiorkiem.



Do roladki można zamiast ogórka dać marchewkę czy szparagi - co kto woli. A twarożek można zrobić np. ze szczypiorkiem :).

7. Szpinakowe rollsy:


Składniki (na 5-6 naleśników - spokojnie wystarcza na zrobienie dwóch dużych talerzy rollsów):

1 szklanka szpinaku (może być mrożony)
ok. 100g dowolnej mąki (u mnie ryżowa)
2 jajka
1 szklanka mleka
sól, gałka muszkatołowa do smaku
1 łyżka oleju (u mnie kokosowy)

W rozdrabniaczu umieszczamy szpinak - miksujemy. Do rozdrobnionego szpinaku dodajemy 3-4 łyżki mleka i miksujemy aż do rozdrobnienia szpinaku. Wlewamy resztę mleka i miksujemy aż do pełnego połączenia. W misce umieszczamy jajka, przesianą mąkę, szpinak z mlekiem, olej oraz przyprawy. Mieszamy za pomocą trzepaczki, blendera lub miksera. Ciasto odstawiamy na jakieś 15min.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron.

Nadzienie:

Turek naturalny
200g wędzonego łososia

Szpinakowe naleśniki smarujemy serkiem Turek, układamy łososia i zawijamy. Przecinamy na drobniejsze części, przekuwamy wykałaczką - rollsy gotowe!





6. Tort arbuzowy (wg przepisu z Jedzenie, od którego nie przytyjesz)



Składniki:

1 duży arbuz
2 puszki mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce przez 6 godzin)
1 Łyżka miodu
1 szklanka płatków migdałów
dowolne drobne owoce (truskawki, maliny, jagody, borówki itp.)

Bierzemy arbuza, odcinamy górę i dół. Następnie wykrawamy środek, prowadząc nóż wzdłuż ścianek arbuza, tak aby powstał nam cylinder z miąższu. Mleko kokosowe wrzucamy do miski i mieszamy mikserem z miodem do momentu aż masa stanie się puszysta. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Następnie pokrywamy cylinder z arbuza warstwą przygotowanej masy , układamy owoce.



Mój arbuz był mniejszy (wystarczyła 1 puszka mleka kokosowego) i niestety nie udało mi się go tak pięknie wydrążyć, ale smakował pysznie!


Smacznego! Czekam na Wasze propozycje fit przekąsek :).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz