niedziela, 9 listopada 2014

Krem brokułowy z grzankami

Jesień w końcu nadeszła. Za oknem szarówa - zimno, mokro, wietrznie... Jednym słowem: nieprzyjemnie. Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło! To świetny okres na zupy :). Dzisiaj przedstawiam Wam prosty przepis na przepyszny krem brokułowy.


Składniki:

250g brokułów
2 łyżki serka typu Bieluch
2 średnie  ziemniaki 
ok. 2 szklanek bulionu warzywnego z kostki (ja używam ekologicznego - możecie go dostać np. w Rossmanie)
0,5 cebuli
odrobina oleju rzepakowego

średnia grahamka
dwa małe ząbki czosnku

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić na nim cebulę i jeden ząbek czosnku. Ziemniaki pokroić w kosteczkę, a brokuły rozdzielić na różyczki. Przygotować bulion. Warzywa umieścić w garnku razem z podsmażoną wcześniej cebulką, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie należy dodać serek i mieszać dokładnie aż się rozpuści. Zupę zmiksować blenderem  na gładko i doprawić do smaku (odrobinka pieprzu, ewentualnie soli morskiej).
Bułkę przekroić na pół i zapiec w tosterze lub piekarniku. Jeszcze ciepłe grzanki natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku wymieszanym z odrobiną soli.
Zupkę zagryzać grzankami czosnkowymi.

Po takiej zupie nie będą Wam straszne żadne jesienne przeziębienia :).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz